Încă puțin și în municipiul Bacău vor demara lucrările la construcția primului Centrul de Îngrijiri Paliative pentru Copii din țară, proiect implementat de Asociația Lumina din Bacău. Totul se va petrece în cadrul proiectului O șansă la demnitate derulat de organizația amintită, cu finanțare de 1.200.000 de euro de la Fundațiile Velux din Danemarca, valoarea totală a proiectului (sumă care acoperă ridicarea, dotarea și funcționarea Centrului pentru o perioadă de maxim doi ani!) fiind de 1.800.000 euro.
De la demararea proiectului până în prezent, Asociația Lumina a reușit să atragă și alte surse de finanțare și parteneriate prin care primul Centru de Îngrijiri Paliative pentru Copii din România să poată deveni dintr-un vis (în urmă cu un an jumătate), o realitate (până la finele lui 2016). Și-au dat mâna, astfel, pentru susținerea proiectului O șansă la demnitate: SC Dedeman SRL, SC Cemacon SRL, SC Electric Plus SRL și Consiului Local Bacău, pentru ca de miercuri, 16 martie 2016, Consiliul Județean Bacău, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, să se alăture, prin semnarea acordului de parteneriat.
From Muzele sustin! |
Prin documentul semnat, Consiliul Județean Bacău cofinanțează lucrările de construcție și echipare a noului hospice, cu suma de 1.000.000 lei. ”CJ și DGASPC, anual, sunt asaltate de fel de fel de propuneri de parteneriate. Fără a diminua importanța vreunei astfel de propuneri, trebuie să precizez că acest proiect la care devenim parteneri astăzi, parteneriat care se întinde pe durata a aproximativ doi ani, are zona lui sensibilă, adresându-se unui segment căruia nimeni până acum, în această formă, nu i s-a adresat: îngrijirea paliativă pentru copii”, a spus Dragoș Benea, președintele CJ Bacău, în conferința de presă organizată cu ocazia semnării parteneriatului.
Steve Cooper, președintele Asociației Lumina, prezent la eveniment, a ținut, cu bucurie, dar seriozitate în același timp, să mulțumească tuturor partenerilor români care s-au alăturat și se vor alătura proiectului, cu atât mai mult cu cât el este, în 2016!!!, o premieră națională. ”Vreau să mulțumesc tuturor românilor care s-au implicat în acest proiect. Este foarte important ca românii să înțeleagă că trebuie să se ajute singuri. Probabil asistăm la un moment istoric, vorbind despre punerea temeliei primului Centru de Îngrijiri Paliative pentru Copii din România, dar, chiar și așa, cei mai importanți pentru noi rămân copiii. Probabil, vom reuși să avem circa 400 de beneficiari lunar (pacienți și familiile acestora, n.r.) și sperăm ca Centrul să deservească întreaga Regiune N-E prin ajutorul pe care-l vom da copiilor aflați în faze terminale ale unor boli”, a spus Cooper.
Pe 21 martie 2016, în Bacău, vor începe lucrările de construcție a Centrului. Orice cărămidă contează. Oricine poate contribui cu o cărămidă. Cum, aflați aici: www.sansalademnitate.ro