From Muzele sustin! |
Știai că în Bacău va exista, în premieră pe țară, un centru de îngrijiri paliative pentru copii? Știai că, în Bacău, cu eforturi și dedicare de neimaginat, există niște oameni la o asociație numită LUMINA, care din aprilie 2015 până în aprilie 2016 au învățat despre îngrijirea paliativă peste 340 de lucrători sociali din TOATĂ ȚARA? Că au deslușit tainele îngrijirii paliative pentru peste 600 de elevi și studenți viitori lucrători sociali? Că aceiași oameni de la Asociația Lumina derulează un program de trainig online în domeniul îngrijirilor paliative?
From Muzele sustin! |
Sau că aceiași oameni au elaborat o ”Metodologie de lucru în îngrijirea paliativă, în instituții” care va deveni un instrument de lucru pentru TOATE Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din țară?
From Muzele sustin! |
Știai că, pe 7 și 8 aprilie, peste 100 de factori de decizie din țară – reprezentanți ai autorităților locale, directori de DGASPC-uri, șefi de centre sociale, reprezentanți ai ONG-urilor de profil din TOATĂ ȚARA – au participat la Conferința Națională ”Îngrijirea Paliativă – beneficii și provocări” aici, în Bacăul tău?
From Muzele sustin! |
Răsunsul meu este DA. Al tău care este?
Am plecat de la Conferință cu un ochi râzând, altul plângând. Știi ce este îngrijirea paliativă?
From Muzele sustin! |
Aociația Lumina din Bacău în parteneriat cu DGASPC Bacău au implementat în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016 proiectul ,,Îngrijiri paliative- măsuri integrate pentru incluziune socială”, prin Programul RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Munca depusă de echipa de implementare a proiectului, vă rog să mă credeți, a fost COLOSALĂ. E greu de spus, însă, în cuvinte. Poate că peste ani, însă, vom reuși – datorită unor rezultate pe care le vom vedea – să mulțumim acestor oameni.
From Muzele sustin! |
Proiectul – al cărui scop general, pe termen lung, este creșterea gradului de acces a persoanelor aflate în faze terminale de boală, din grupuri vulnerabile, la servicii de calitate în îngrijirea paliativă – a însemnat:
-10 sesiuni de training în domeniu pentru 340 de lucrători sociali din toată țara pe perioada a cinci luni, câte două zile pe sesiune.
-7 activități de informare în școli postliceale și Universitatea Bacău pentru 645 de elevi și studenți, viitori lucrători sociali
-1 program training online (http://www.ingrijiripaliativebacau.ro/) în domeniul îngrijirilor paliative
-30 de zile de coaching – adică deplasarea echipei de proiect în țară, la locurile de muncă ale participanților
– 4 evenimente ”Ziua Porților Deschise” la Asociația Lumina, unde au fost 120 de participanți
-elaborarea Metodologiei de lucru în îngrijirea paliativă, instrument de lucru care va ajunge în toate DGASPC-urile din țară.
-Conferința Națională ”Îngrijirea Paliativă – beneficii și provocări”
Știai că… locuiești într-un oraș care poate fi minunat dacă vrei să-i vezi minunile? 🙂
Ma bucur ca in sfarsit se fac si asemenea lucruri necesare, decat construirea de biserici