Și pe 15 ianuarie, îl citesc pe Eminescu!

Anul acesta nu-l voi sărbători pe Eminescu. Mă alătur astfel, în deplin acord cu ceea ce propune, campaniei (susținută de altfel și de Divan) Laurei, ”Nu-l mai sărbătoriți pe Eminescu! Citiți-l!”.

Astazi, cind aceasta isterie a omagierilor fara substanta imi pare si mai agasanta, spun ca trebuie sa punem capat abuzului asupra imaginii acestui scriitor, a carui reputatie a fost compromisa de scoala, care l-a redus in constiinta elevilor, cel putin, la cele doua sintagme calinesciene, “poetul nepereche” si “poetul national”, devenite sabloane, prin supraexpunere, paravane pentru incultura celor care le folosesc si care nu stiu (mai) nimic altceva sa spuna despre Eminescu.

Ideea campaniei mi-a venit zilele acestea cind o institutie din Bacau mi-a trimis pe e-mail invitatie la o serie de activitati dedicate “marelui si nemuritorului Mihai Eminescu” (citat din program).

Daca v-ati saturat de clisee, si de omagieri trase la xerox va invit sa va alaturati campaniei “Nu-l mai sarbatoriti pe Eminescu! Cititi-l” si sa nu organizati, sa nu promovati si sa nu participati la nicio activitate sarbatoreasca dedicata lui Mihai Eminescu.

Va invit in schimb sa cumparati, sa oferiti sau sa cititi o carte de sau despre Mihai Eminescu.

Va invit sa-l citim cu minte eliberata de clisee, sa-l (re)descoperim, sa-l scoatem din sabloane, sa-l privim, daca vreti, ca pe un scriitor contemporan

– își motivează Laura atitudinea.

Alaturindu-ma campaniei, cu atît mai mult îmi voi arăta, consider, prețuirea față de Poet și Poezie.

Voi?

3 thoughts on “Și pe 15 ianuarie, îl citesc pe Eminescu!”

  1. De acord cu voi. Cititi Eminescu. Deschideti la intamplare o carte de Eminescu si cititi unde se deschide. Veti fi impresionati. Nu cititi ceea ce e foarte cunoscut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *