Câțiva copii diagnosticați cu boli limitatoare de viată, beneficiari ai serviciilor oferite de Asociația ”Lumina” din Bacău, precum și părinții lor sunt încurajați, printr-un inedit proiect lansat la final de ianuarie 2015 de către organizația amintită, să… creeze amintiri ”digitale”. Este vorba despre ”Povestea mea digitală”, unul dintre proiectele selectate dintr-un total de alte 135 aparținând diferitelor ONG-uri din toată țara, care se va desfășura în perioada imediat următoare prin programului național MOL pentru Sănătatea Copiilor, cu finanțare de la Fundația pentru Comunitate.
Prin proiect – unul de inspirație S.U.A – se urmărește dezvoltarea mecanismelor de adaptare în relație cu boala, prin intervenții de ”legacy making”, pentru 15 copii diagnosticați cu boli incurabile în stadii avansate și terminale, precum și pentru familiile acestora. Practic, beneficiarii vor fi încurajați să-și creeze – prin fotografii personale și aspecte de viață publicate inclusiv pe paginile personale de pe rețele de socializare/bloguri etc. – propria poveste, una frumoasă, care să rămână pentru posteritate.
”Efectul unui astfel de program este, categoric, terapeutic. Și pentru copii, care abia așteaptă să începem proiectul, cu tot ce presupune el (sesiuni foto, lucru pe calculator, creare de filmulețe care se vor desfășura cu ajutorul fotografului Ciprian Băbușanu n.r.), dar și pentru părinții acestora. Din experiența pe care de atâția ani o am în lucrul cu astfel de copii, vă pot spune că astfel de activități au efect terapeutic extraordinar din punct de vedere emoțional”, a declarat Mihaela Dumitrache (foto), director executiv al Asociației ”Lumina” Bacău.
”Acești copii, deși pare greu de crezut, au conștiința bolii lor. Iar ceea ce noi ne dorim prin acest proiect este ca ei să înțeleagă cât de mult contează pentru noi. De aceea, ne dorim ca acești copii să rămână în memoria tuturor. Pentru că, într-adevăr, ei contează”, a spus și Mara Matei, PR&fundraiser ”Lumina”.
Valoarea proiectului este de cca 45.000 lei, din care aproximativ 20.000 lei sunt finanțare de la Fundația pentru Comunitate.