Curățenie în grădinițe și școli, după confirmarea mai multor cazuri de scarlatină

DSP

Direcția de Sănătate Publică Bacău a revenit în cursul zilei de joi, 5 februarie 2015, cu un comunicat de presă având ca subiect scarlatina. Potrivit instituției, în luna ianuarie 2015 au fost efectuate, în laboratorul propriu, 376 exudate faringiene, în 67 de cazuri, rezultatele ieșind pozitive. ”Din cele 67 – precizează DSP Bacău – 9 au fost diagnosticate și clinic și epidemiologic cu scarlatină.Repetăm mențiunea că aceste exudate pozitive nu reprezintă și baza diagnosticului de scarlatină, ci a statutului de purtător de streptococ. Atât scarlatina ca diagnostic pozitiv, cât și purtătorii de streptococ se tratează cu antibiotice până la sterilizare, cu implicarea medicului de familie. În momentul în care o persoana sterilizată a demonstrat printr-un nou exudat rezultatul negativ, atunci aceasta poate intra în colectivitate”, a subliniat, la propriu, conducerea DSP Bacău.

În același comunicat se precizează că, în aceste zile, în toate unitățile de învățământ, asistenții medicali și medicii școlari au fost instruiți în vederea efectuării de triaje epidemiologice amănunțite și verificarea actelor medicale prezentate de către părinți.

Totodată, au comunicat reprezentanții DSP Bacău, în aceste zile de vacanță, în grădinițe și școli s-a impus igienizarea generalizată, iar tuturor contacților, copii și adulți, li s-a impus efectuarea exudatelor faringiene și intrarea în colectivitate numai după confirmarea unui rezultat negativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *