Despre o speranță în Teatru

Și au fost Zilele Porților Deschise la Teatrul Municipal Bacovia și au fost 12 spectacole în patru zile și a fost puhoi de lume și aplauze multe au fost și flori, au mai fost și cârcoteli și chestionare cu răspunsuri pertinente și niște oameni recunoscuți în lumea teatrului au fost și multă emoție, multă, multă emoție, iar peste toate, o speranță s-a lăsat. În Teatrul Bacovia, odată cu preluarea manageriatului instituției de către actrița Anca Sigartău, pare că, în sfârșit, ceva în mod real frumos se va petrece.

From Parteneriate cu Muze Colorate

Slavă Domnului că Zilele Porților Deschise s-au întâmplat, că oamenii au venit, că publicul a umplut la refuz sălile! Publicul a urmărit foarte frumos spectacolele, inclusiv pe cele mai puțin convenționale. Am cunoscut aici, în Bacău, acasă, un public cu dragoste pentru teatru. Și vreau să cred că, prin ceea ce va urma, publicul își va arăta dragostea mai departe. Și am văzut TRUPA! Și am fost emoționată să văd oamenii cum funcționează pe scenă și în afara ei. Ceea ce s-a întâmplat este cu mult peste așteptările mele. Am găsit aici o TRUPĂ, iar pentru mine, acesta a fost un cadou”. Sunt cuvintele Ancăi Sigartău spuse în cadrul unei conferințe de presă, duminică, 10 mai, în Sala Studio a Teatrului. Cuvinte pe care le-am găsit sincere pentru că AM FOST și la spectacole și la conferință. Cu mâna pe inimă vă spun, cuvintele Ancăi Sigartău au fost sincere.

Ca și cele ale invitaților ei, oameni cunoscuți în lumea teatrului și actoriei. Și când spun asta, spun regizori, muzicologi, critici. Adi Tamaș (regizor, Teatrul Tineretului Piatra Neamț), Manuela Cara (muzicolog), Puiu Șerban (regizor, profesor UNATC), Andrei Munteanu (regizor, Teatrul Evreiesc de Stat), Marius Gâlea (actor, regizor, profesor UNATC)

Am văzut toate spectacolele din aceste zile. Am fost realmente surprins și nu am nici un interes să mint. Recunosc, am venit aici pentru că Anca mi-e prietenă și m-a rugat. Am fost sceptic. Am găsit însă, o trupă foarte interesantă, cu multă energie și am descoperit că se poate lucra foarte bine cu ei, cu actorii. M-a impresionat tare publicul. Un public cu răbdare, care știe să asculte, iar modul în care au reacționat spectatorii demonstrează că aici este iubire pentru teatru. În oarșele mai mari, publicul nu mai are răbdare… De asemenea, am remarcat oamenii din spatele scenei. Tehnicul! Am descoperit cu bucurie un serviciu tehnic foarte bun, foarte prompt! Premisele sunt foarte bune” – Puiu Șerban, regizor, profesor UNATC.

O surpriză realmente plăcută!– a spus și Adrian Munteanu, regizor, Teatrul Evreiesc de Stat. Am văzut aici o dorință foarte mare de lucru, o trupă neuniformă, dar foarte interesantă din toate punctele de vedere, cu abilități, o trupă cu care se poate lucra. Am fost impresionat de Valentin Braniște și sper ca această politică de a folosi oamenii să continue. Degeaba suntem talentați dacă nu suntem cunoscuți!”.

Prezența oamenilor de teatru, în aceste zile, la Teatrul Municipal Bacovia a fost nu pentru a critica și analiza spectacolele. Ci, pentru a cunoaște actorii și echipa în ansamblu. A fost, pentru ei, se pare, revelatoriu…

Și să vedeți numai ce va urma! Musicaluri, teatru de repertoriu școlar, agrement, comedie, dramă. Actorii noștri, cam într-un an, lucrând cu regizorii și oamenii de teatru amintiți mai sus și nu numai, vor fi aplaudați nu doar în urbea noastră. 🙂

Mulțumesc personal Ancăi Sigartău că mi-a pus la îndoială iubirea față de actorii mei. Îi mulțumesc pentru că și-a luat răgazul să-i cunoască. Să-i înțeleagă și să se întrebe, ca mine, simplul spectator, de ce actorii mei și de ce Teatrul meu sunt o necunoscută dincolo de granițele acestui județ. Și-i mulțumesc pentru că a început să-i iubească și să-i crediteze!

A! Să nu uit! ”Cine știe să investească în cultura locală, aduce bani în comunitate!” (Puiu Șerban). 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *