Copii și cai

From Parteneriate cu Muze Colorate

Anul trecut, una dintre magiile petrecute în sânul familiei Asociația Lumina, la Casa Albert din Luncani, județul Bacău, a fost proiectul ”Terapie cu cai”, derulat de ong cu sprijinul CSE Decebal Bacău, în urma unei neprogramate, frumoase și emoționante întâlniri dintre omul de afaceri Cezar Ivanof și copiii aflați în îngrijiri paliative la centru. Povestea, v-am spus-o atunci, AICI și AICI.

Ei bine, pentru că o magie, cred eu, generează o altă magie, lucrurile nu s-au oprit. Mai mult, ele au căpătat noi dimensiuni întru bucuria de nepovestit (pentru că, pentru a o înțelege e nevoie să-ți găsești răgaz să tragi o fugă până la Luncani) a copiilor de la ”Lumina”. Și, iată, începând cu 30 iunie 2015, proiectul ”Terapie cu cai” a evoluat în ”Dăruiește o șansă!” copiilor diagnosticați cu boli incurabile, proiect prin care 35 de micuți vor beneficia de metode de terapie alternativă pentru a ajunge la un echilibru emoțional. Concret, copiii vor găsi bucuria prezentului participând la sesiuni de hipoterapie (terapia cu cai), combinate cu sesiuni de terapie prin muzică, pictură și imagerie (terapie prin culoare), toate acestea contribuind efectiv la relaxarea musculaturii copiilor, facilitarea implicării fizice în activităţi, oferirea unui cadru nonverbal de exprimare, evitarea izolării fizice, psihice şi emoţionale. Părinții copiilor vor fi și ei parte din povestea prezentului copiilor lor, fiind implicați în activități de suport.

Anul acesta vom folosi o abordare structurată şi vom combina hipoterapia cu terapia prin pictură, terapia prin muzică şi imagerie(terapia prin culoare, care stimulează mintea cu ajutorul culorilor), astfel încât sa influenţăm starea de bine şi de sănătate a corpului. Până la această experienţă mulţi dintre beneficiari văzuseră lumea doar de la nivelul scaunelor rulante şi am avut surpriza să auzim reacţii de genul „astăzi este cea mai frumoasă zi din viaţa mea!” de la copii care vedeau lumea de sus, pentru prima dată. Pe lângă activităţile directe cu cei 35 de copii implicaţi în proiect, vom organiza grupuri de suport pentru părinţi, vom derula o campanie de informare în 5 licee din Bacău şi vom organiza câte o activitate comună cu copiii beneficiari şi echipe de câte 5 persoane, angajaţi ai companiei Orange România şi o echipă din partea băncii cu care Asociaţia Lumina colaborează. Aceste activităţi au ca scop creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei implicării în activităţile de binefacere”, ne-a împărtășit Mihaela Dumitrache, Director Executiv, Asociaţia Lumina.

În ceea ce privește hipoterapia, aceasta presupune interacțiunea copiilor cu unul-doi cai special dresați și aduși de către Clubul Sportiv Ecvestru Decebal. ”Caii sunt aduşi la copii, în mediul care le este deja familiar, pentru a nu mai fi nevoie de o perioadă de acomodare cu un spaţiu nou. În curtea spaţioasă a asociaţiei există un spaţiu verde special amenajat în care copiii,chiar şi cei aflaţi în fotolii rulante, pot ajunge uşor la cai, lucru care le oferă încredere în ei şi le dă curaj”, a spus Mara Matei, PR Asociația Lumina.

Proiectul ”Dăruiește o șansă!”, iniţiat şi coordonat de Ana Guran, angajat Orange, este finanţat în cadrul concursului „Susţine un ONG” prin care Fundaţia Orange oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţi ai Orange România. ,,Dăruieşte o Şansă!” se desfăşoară în perioada iunie – octombrie 2015 şi are o valoare totală de 55.672,72 lei, din care 27.780 lei reprezintă contribuţia Fundaţiei Orange.

3 thoughts on “Copii și cai”

  1. Terapia „cu calul” e una deosebită, cunoscută de milenii, mă mir că abia acum a fost REdescoperită și la noi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *