From Muzele sustin! |
Nu voi înceta să aduc mulțumire celor care, prin credința că o comunitate înseamnă a dărui și a primi necondiționat, lucrează pentru asta. Nu voi înceta, așadar, să mulțumesc și să povestesc mereu despre Asociația Lumina din Bacău, organizație care cu râvnă muncește pentru ca viața unor copii și tineri cărora medicii le-au spus ”nu se mai poate face nimic”, să fie frumoasă la prezent. Și trăită cu DEMNITATE!
Iată, în aceste zile, în cadrul proiectului UNIC derulat de Lumina în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, ”Îngrijiri paliative – măsuri integrate pentru incluziune socială”, are loc cea de-a III=a sesiune de formare a lucrătorilor din domeniul asistenței sociale, în îngrijirea paliativă. Am avut curiozitatea să particip la o astfel de sesiune și ceea ce pot să spun cu mâna pe inimă este nu doar că aceste formări sunt cât se poate de serioase, dar degajă o căldură și o empatie aparte, te învață despre demnitate și te face să privești moartea cu mult curaj! Da, așa se întîmplă!
La cea de-a treia sesiune de formare – una în care s-a înțeles ce înseamnă îngrijirea paliativă prin studii de caz, teste și demonstrații teoretice – au participat, din nou, persoane interesate de domeniu din mai multe județe și, din nou, cu mult peste numărul de participanți estimat: Sibiu, Neamț, Bacău, Iași, Dâmbovița.
Proiectul se derulează în perioada martie 2015 – aprilie 2016, având ca arie de acoperire, practic, județele Bacău, Neamț și Vaslui. În cadrul proiectului, teoretic, 300 de persoane care activează în domeniul serviciilor sociale beneficiază de un program integrat de formare în furnizarea serviciilor de îngrijire paliativă, pregătire pe care, ulterior, o vor materializa în acordarea efectiv de astfel de îngrijiri copiilor și adulților aflați în faze terminale ale unor boli. Practic, numărul înscrierilor la sesiunile de formare a depășit numărul 600 de cereri!
În proiect, și 500 de studenți, viitori lucrători în domeniul serviciilor sociale, vor fi implicați în campanii de informare și activități de tipul ”Ziua Porților Deschise”. Concomitent, vor fi vizați 888 de copii și tineri cu boli în faze terminale, precum și familiile acestora.
Proiectul are o valoare de 758.890,66 lei, din care 683.017,79 lei finanțare prin Programul RO10-CORAI”, program la rândul lui finanțat de Granturile SEE 2009 – 2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.