Lumină de sfârșit de vară

O să vă (mă) întrebați, pesemne, de ce, periodic, scriu despre Asociația Lumina. Pentru că da, postarea asta este din nou despre organizația amintită. Și-am să răspund simplu, simplu, simplu de tot: pentru că știu că la Asociația Lumina lucrurile se petrec atât de frumos și cu atâta sinceritate, de ani!, că devine o nevoie lăuntrică scrisul despre ele…

Lumină, așadar, (și) de sfârșit de vară!

From Muzele sustin!

În luna august 2015, echipa Asociației Lumina din Luncani, Județul Bacău – organizație care se ocupă de oferirea de îngrijiri paliative pentru câteva sute de copii și tineri cărora medicii le-au dat verdictul unor boli limitatoare de viață – a intrat într-o nouă etapă în implementarea curajosului proiect ”Îngrijiri paliative-măsuri integrate pentru incluziune socială”. Etapa ”job shadowing”. Asta înseamnă că grupele de specialiști în domeniul asistenței sociale din toată țara care, în prima etapă a proiectului, au participat la sesiuni de training în îngrijirea paliativă, au revenit în Bacău, pentru a trece de stadiul de teorie, adică pentru a vizita și vedea efectiv ce înseamnă, cum se oferă îngrijirea paliativă și ce efecte poate avea. Vizitele s-au petrecut chiar la Casa ”Lumina”, centru rezidențial care înseamnă ”acasă” pentru 22 de tineri cu dizabilități fizice și psihice severe, precum și la Hospice Casa Albert de la Luncani, acolo unde, numeroși copii și tineri (cu boli incurabile și care primesc îngrijiri paliative la domiciliu) din județ și localități învecinate, beneficiază, pentru câteva ore pe zi de activități recreative menite a le menține echilibrul emoțional în lupta cu boala.

From Muzele sustin!

S-au prezentat, astfel, participanților la sesiunile teoretice de training, desfășurate în cadrul proiectului până în luna august 2015, metode practice de terapie și terapii alternative pentru bolnavii cu boli limitatoare de viață. Printre ele, una dintre cele mai de succes furnizate de Asociația Lumina, în parteneriat cu CSE DECEBAL Bacău, este terapia asistată cu cai.

From Muzele sustin!

Metodologia de lucru pentru asistenţii sociali a fost trimisă către 23 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din ţară, pentru studiu şi feed-back. În perioada următoare vom începe acţiunie de lobby şi advocacy pentru promovarea metodologiei, acţiuni care cuprind întâlniri cu reprezentanţi ai DGASPC Bacău, Neamţ, Vaslui, ai prefecturilor din Bc, Nt, Vs, ai Consiliului Naţional al Asistenţilor Sociali din România şi ai Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative. DGASPC-urile din toate judeţele ţării au fost informate despre proiect şi peste 650 de persoane şi-au exprimat dorinţa să participe la programul de formare. De asemenea, DGASPC Drobeta Turnu Severin, jud. Mehedinţi a trimis o invitaţie pentru a ne deplasa noi acolo, având în vedere numărul mare de specialişti dornici să participe la training, anume 50 de persoane. Suntem fericiți de tot ce se întâmplă în cadrul proiectului,
toți ne-au felicitat pt ceea ce facem, unii ne-au mulţumit pentru că facem, iar alţii ne-au spus că şi-au dat seama că pot comunica mult mai bine şi că pot fi mult mai atenţi la cei din jurul lor. Participanţii de la sesiunea de job shadowing ne-au spus că după participarea la training, în luna iunie, sunt mai atenţi la nevoile beneficiarilor lor şi au mai multă răbdare
”, a spus Mara Matei, PR Asociația Lumina.

Vă reamintesc, proiectul ”Îngrijiri paliative-măsuri integrate pentru incluziune socială” este derulat de Asociația Lumina în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău în perioada martie 2015 – aprilie 2016, având ca arie de acoperire, practic, județele Bacău, Neamț și Vaslui. În cadrul proiectului, teoretic, 300 de persoane care activează în domeniul serviciilor sociale beneficiază de un program integrat de formare în furnizarea serviciilor de îngrijire paliativă, pregătire pe care, ulterior, o vor materializa în acordarea efectiv de astfel de îngrijiri copiilor și adulților aflați în faze terminale ale unor boli. Practic, numărul înscrierilor la sesiunile de formare a depășit numărul 600 de cereri!

Proiectul are o valoare de 758.890,66 lei, din care 683.017,79 lei finanțare prin Programul RO10-CORAI”, program la rândul lui finanțat de Granturile SEE 2009 – 2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Nu ezitați să susțineți, să donați!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *