Nici o întâlnire ”inspirațională”, nici un tratat de educație parentală, tomuri întregi și articole despre ”dezvoltare personală”, ”reușită în plan profesional și familial”, ”cunoaștere de sine și raportare la exterior”, ghiduri , tratate, ședințe de ”spiritualitate”, psihoterapie, NLP etc. nu mi-au oferit răspunsuri la întrebări existențiale, așa cum beletristica mi-a oferit. De fapt, cele sus enumerate n-au – am descoperit și interiorizat asta! – decât meritul de a-mi întări credința că beletristica – cu tot ce presupune ea – este unica sursă de găsire (și regăsire) de răspunsuri la orice întrebare. Inclusiv la întrebarea care este rostul acestor tratate – chei.
Ce urmează după etapa ”spirituală”, mă întrebam zilele trecute. Și de-atunci, răspunsurile continuă, prin prisma a tot ce mi se întâmplă, să vină. Întîlnirile inspiraționale, tratatele de educație parentală, tomurile și articole despre dezvoltare personală, reușită în plan profesional și familial, cunoașterea de sine și raportarea la exterior, toate acele ghiduri și ședințe de psihoterapie, spiritualitate, NLP etc. etc. nu sunt decât niște ”suplimente alimentare” pentru HRANA pe care ți-o iei, pentru minte și suflet, din beletristică. Ele NU înlocuiesc un regim alimentar, ele vor dăuna grav sănătății minții și sufletului luate pe ”stomacul gol”. Luate, însă, exact așa, ca ”suplimente alimentare”, e posibil să te ajute, să te facă să multiplici niște chei. Hrana pentru minte și suflet, HRANA, nu mâncarea, e în beletristică. Hrănindu-te cu beletristică, vei găsi, apoi, hrană prin tot ce se numește ARTĂ: teatru, muzică, dans, arte plastice etc. etc. etc.
![]() |
From Muze peste tot |
Cu prima poezie citită, cu primul roman, cu primul basm, cu prima poveste ieșită din simțuri prin condei, lumea capătă sens. Nu te vei opri. Vei vrea și vei ști, după ce ai citit cartea, să vezi filmul, să vezi spectacolul, să vezi tabloul, să asculți muzica. Le vei înțelege, te vei înțelege și vei ști să-ți iubești aproapele cu adevărat! Și nu, nu e niciodată prea târziu să deschizi o carte de beletristică, oricâte suplimente alimentare ai fi luat până atunci pe stomacul gol. 🙂
Un om hrănit prin beletristică, prin artă, va ști cum să-și administreze, apoi, și ”suplimentele alimentare”.
Citește ”Vrăjitorul din Oz” și apoi, ca ”supliment alimentar”, un ghid de dezvoltare personală.
Citește ”Mary Poppins” și apoi, ca ”supliment alimentar”, un tratat de parenting.
Citește ”Peter Pan” și apoi, ca ”supliment alimentar”, un tratat despre cum să înțelegi moartea.
Citește ”Micul Prinț” și apoi, ”ca supliment alimentar”, un tratat despre iubire și credință.
Citește tu și recomandă-mi și mie!
Scoala zeilor Stefano Elio D Anna