Cum dai o veste proastă ca ea să aibă, totuși, lumină?

În aceste zile, în Bacău, au loc ultimele sesiuni de informare cu privire la modul în care și cum se acordă asistență specializată persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. Atelierele se adresează personalului din domeniul asistenței sociale și sunt derulate de Asociația Lumina din Bacău în cadrul proiectului ”Îngrijiri paliative – măsuri integrate pentru incluziune socială”, derulat în parteneriat cu Directia Generală de Asistentă Socială și Protectia Copilului Bacau, cu finanțare prin Programul RO10-CORAI”, program la rândul lui finanțat de Granturile SEE 2009 – 2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

La finele săptămânii trecute am asistat la un nou astfel de atelier la care participanți au fost lucrători din domeniul asistenței sociale din Bacău, Constanța, Suceava și Dâmbovița, iar ”lecțiile” predate celor din urmă de către specialiștii de la ”Lumina” au fost despre… comunicare. Cum comunici o veste proastă astfel încât atât persoana care primește ”verdictul” unei boli crunte cât și familia sa să poată să treacă peste, să vadă,în toată această durere, lumina?… S-a vorbit concret, pe studii de caz, despre o etică a îngrijirilor paliative, despre nevoile pacienților și ale familiei, despre valorile în îngrijirea paliativă și implicarea familiei și a pacientului astfel încât nevoile acestuia – afecțiune, securitate, demnitate etc. – să poată fi cât mai bine îndeplinite.

From Muzele sustin!

M-au impresionat, ca de fiecare dată, interesul vădit al celor prezenți pentru subiect, deschiderea către cunoaștere, întrebările incomode adresate echipei de formatori, răspunsurile la aceste întrebări, construite pas cu pas, emoție cu emoție.

În cadrul proiectului, de asemenea, 500 de studenți, viitori lucrători în domeniul serviciilor sociale sunt implicați în campanii de informare și activități de tipul ”Ziua Porților Deschise”, iar atelierele de informare sunt completate de sesiuni de practică în îngrijirea paliativă.

Proiectul are o valoare de 758.890,66 lei, din care 683.017,79 lei finanțare nerambursabilă.

Despre toate proiectele – frumoase și curate proiecte! – ale Asociației Lumina din Bacău, aflați aici. Tot aici, veți putea găsi pașii pe care îi puteți face pentru a susține proiectele Lumina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *