O personală, despre demnitate și sine

From Muzele sustin!

Am participat cu bucurie, pe 14 ianuarie 2015, la vernisajul expoziției de pictură naivă purtând semnătura tânărului băcăuan Răzvan Laurențiu Lăcătușu, ce a avut loc la Universitatea ”George Bacovia” din Bacău. Văzusem, cu câteva zile înainte, pe Facebook, evenimentul creat, dar invitația personală pe care doamna conf. univ. dr. Ramona Florea, Decan al Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative al Universității amintite, mi-a adresat-o, a fost cea care mi-a și purtat efectiv, pașii, până acolo. Și pe Răzvan îl știam, intrasem cu el în contact (doar viziual, ce-i drept), cu câteva luni înainte, la expoziția aniversară dedicată Bădiței Ioan Măric și artistei ”naive” Catinca Popescu, nu știam însă, atunci, că el însuși este un artist.

Am aflat, participând la vernisajul expoziției personale, că aceasta nu e nicidecum prima, Răzvan Lăcătușu având deja la activ alte patru expoziții, participări la concursuri cu specific, la simpozioane pe temă și chiar câteva premii și diplome de onoare. Mai puțin, poate, contează însă toate acestea, importantă fiind, dincolo de ele, bucuria pe care, așa, din scaun cu rotile, o poartă și o răspândește Răzvan, pentru el însuși și pentru noi, prin ceea ce face. Adică prin pictura lui naivă.

Ajungând de mic la Palatul Copiilor, la Cercul de pictură coordonat de profesor Veronica Călin, Răzvan a fost descoperit și îndrumat de primul lui mentor spre descoperirea artei naive. ”Intuindu-i lui Răzvan potențialul, l-am rugat pe domnul Ioan Măric să-l îndrume. Și iată, i se potrivește de minune arta naivă. Se văd în lucrările lui Răzvan preocuparea de a se autoperfecționa, bucuria de a crea precum și latura psiho-terapeutică”, a spus prof. Veronica Călin.

From Muzele sustin!

Elev al Școlii Populare de Artă din Bacău, Răzvan și-a croit încet, încet, cu muncă și pasiune, un drum pe care, din scaunul lui cu rotile, nimic nu-l împiedică să circule. Un drum frumos, al regăsirii de sine și al comunicării cu exteriorul prin culoare. Picturile sale – am remarcat – poartă încă amprenta mentorului său, Bădița Ioan Măric (ex. Cafeneaua Cocoș, Dansul urșilor, Pisici pe gheață, 1 Decembrie). Există însă, lucrări din care iese o lumină aparte, iar acea lumină este exclusiv a lui Răzvan: Gramofonul lui Bădița, ”ansamblul” Zodiile (12 lucrări) – Protecție divină (1 lucrare), Familia Floare sau Lîngă Florența. Acestea din urmă sunt lucrări din care se vede, așa cum au spus-o la vernisaj și Ioan Măric, prof. Carmen Voisei sau prof. Aurel Stanciu, talentul, unicitatea, metodica și stilul în perfecționare ale lui Răzvan Lăcătușu.

From Muzele sustin!

Fără a fi critici de artă, au simțit nevoia să vorbească frumos și să-și arate admirația față de Răzvan și lucrările sale și alți prezenți – din drag – la cea de-a cincea sa expoziție: psihologi, terapeuți, prieteni.

Răzvan Lăcătușu este pentru mine nu numai un tânăr talentat, ci și un model de viață – este mărturisirea sinceră, tare, tare sinceră!, a conf. univ. dr. Ramona Florea -, un tânăr care ne arată că, în viață, putem învinge orice obstacol, oricât de greu sau de nedrept ni s-ar părea, că putem rămâne frumoși, că putem visa și lupta pentru idealurile noastre, că putem învinge și reuși împreună”.

From Muzele sustin!

(Lucrarea Protecție divină)

Răzvan ne-a vorbit și el: ”Îmi place să pictez,îmi place arta naivă și poate pentru că arta naivă e arta unei lumi ce crede în basme și vorbește în poezie și poate pentru că operele naivilor emană o puternică forță de atracție, nu numai datorită valorii estetice, cât și celei psihologice. Și, îmi mai place să pictez și să expun ce pictez pentru că arta este capacitatea de a dărui celorlalți fără să te întrebi de câștiguri și, în mod gratuit, să oferi frumosul. Este ce pot și eu să fac pentru toți cei care fac mai mult pentru mine decât eu pentru ei”…

Răzvan, ai toată admirația mea! 🙂

Expoziția – care poartă numele Laur – a fost posibilă prin parteneriatul dintre Universitatea ”George Bacovia” și Școala Populară de Artă Bacău.

One thought on “O personală, despre demnitate și sine”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *