Lansare de carte

Zilele trecute la Bacau a avut loc lansarea celui de-al doilea volum de versuri al scriitoarei Silvia Miler. Dupa “Lacrima Meduzei” – volumul de debut(2005) – Silvia Miler propune publicului cititor o noua colectie de poezii, reunite de data aceasta sub titlul “Incantatiile Meduzei”.

La eveniment au fost prezenti cunoscuti scriitori bacauani, profesori, critici literari si prieteni ai autoarei. Dupa ce scriitorul Ion Prajisteanu a amintit ca volumul « Incantatiile Meduzei » a aparut sub egida Fundatziei Culturale “Octavian Voicu” si a revistei de cultura « Plumb », cuvinte de apreciere au fost rostite rand pe rand, de profesorul Grigore Codrescu, de scriitorul Calistrat Costin, de criticul literar Petre Isachi precum si de apropiatzi ai autoarei care au tzinut sa o felicite.

In acord deplin, s-au remarcat atat talentul Silviei Miler “de a intra în metafizica liricii populare printr-o poezie a descantecului” (Petre Isachi) cat si abordarea de catre autoare a versului clasic, intr-o epoca in care “cuvintele nu mai au muzicalitate”…”Cand citesti poemele din ziua de azi – a apreciat profesorul Grigore Codrescu – este imposibil sa nu remarci ca ele vor sa shocheze prin cuvinte dure, murdare… Cand citesti Incantatiile Meduzei insa, aproape ca-tzi vine sa spui ca ele apartin unei autoare anacronice, pentru ca aceasta merge pe un criteriu poetic care, in timp, nu a dat gres niciodata. Silvia Miler cultiva versul livresc, clasic, or este greu sa scrii in ziua de astazi in vers clasic”.

Prin cele cca 40 de poezii, autoarea abordeaza toate marile teme ce au preocupat de-a lungul veacurilor gandirea umana: trecerea ireversibila a timpului, fericirea, viata, moartea, Dumnezeu. Toate sub forma “Incantatiilor Meduzei” – volum ce reuneste, “intreg registrul de sensibilitate al Silviei Miler”. “Cunosc poezia Silviei Miler de la primul volum si mi-a facut o buna impresie. Este un om care stie ce este aceea poezie. De altfel, nu pot sa nu remarc faptul ca, in ultima vreme, poezia bacauana incepe sa fie de genul feminin. Silvia Miler imi intareste acest gand!” a declarat Calistrat Costin, presedintele filialei bacauane a Uniunii Scriitorilor din Romania.

De remarcat faptul ca ambele volume – aparute la editura Casa Scriitorilor din Bacau, poarta amprenta autoarei, nu doar versurile apartinandu-i. Coperta si ilustratia interioara poarta semnatura tot a Silviei Miler.

Coraline

Cireasa rosie-n raspar

De pofta viermelui aleasa

Nebanuita esti in par

Rubin pe valul de mireasa

 

Mici coraline amagitoare

Desfata zvonuri la urechi

Intelepciunea iertatoare

Da noului… un rost mai vechi

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *