From Muzele sustin! |
Vă povesteam, pe la finele lunii mai 2015, că Asociația Lumina din Bacău a reușit să dea o nouă frumoasă lovitură, prin câștigarea unei finanțări pentru implementarea în premieră a unui proiect de o importanță covârșitoare pentru ceea ce, în România, înseamnă îngrijiri paliative. Desigur, vorbesc despre ”Îngrijiri paliative – măsuri integrate pentru incluziune socială”, proiect implementat de Asociația Lumina în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, ce se derulează în perioada martie 2015 – aprilie 2016, având ca arie de acoperire județele Bacău, Neamț și Vaslui.
În cadrul proiectului, teoretic, 300 de persoane care activează în domeniul serviciilor sociale beneficiază de un program integrat de formare în furnizarea serviciilor de îngrijire paliativă, pregătire pe care, ulterior, o vor materializa în acordarea efectiv de astfel de îngrijiri copiilor și adulților aflați în faze terminale ale unor boli. Practic, proiectul a fost atât de bine asumat de comunitate ca fiind o necesitate, că… la doar o lună de la lansarea lui, solicitările din partea persoanelor care lucrează în servicii sociale de a participa la programul de formare au depășit cu mult cifrele propuse. Și granițele județului. Astfel că, în prezent sunt peste 600 de cereri! E de bine, nu-i așa? 🙂
În luna iunie 2015, au avut loc primele două sesiuni de training în acordarea de îngrijiri paliative în cadrul proiectului, grupe de câte 35 de cursanți din Bacău, Botoșani, Neamț, Galați, participând la întâlniri pentru însușirea de informații și comportamente adecvate, din punct de vedere profesional, în acest domeniu.
În proiect, și 500 de studenți, viitori lucrători în domeniul serviciilor sociale, vor fi implicați în campanii de informare și activități de tipul ”Ziua Porților Deschise”. Concomitent, vor fi vizați 888 de copii și tineri cu boli în faze terminale, precum și familiile acestora.
Proiectul are o valoare de 758.890,66 lei, din care 683.017,79 lei finanțare prin Programul RO10-CORAI”, program la rândul lui finanțat de Granturile SEE 2009 – 2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.