A propovădui vs a împărtăși iubire și burse de performanță la Conferința ”Sf. Spiridon”, Bacău

Am răspuns, zilele trecute, invitației de a participa la un eveniment caritabil mai aparte, oprganizat aici, în Bacău, pentru cinci tineri cu performanțe din Bacău, Piatra Neamț și Iași, de către Fundația ”Sf. Spiridon” Bacău – Farmaciile ”Spiridon”. Evenimentul a fost găzduit de Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău, sala de conferințe dovedindu-se a fi neîncăpătoare, spre surprinderea mea (sau nu!), pentru un public doritor să asiste la prelegeri pe teme legate de viață și spiritualitate.

A fost, de fapt, prima ediție a Conferințelor ”Sf Spiridon”, manifestare cu scop caritabil pe care organizatorii o doresc o tradiție pe viitor, în acest prim an fiind invitați să vorbească, pe temele ”O incursiune fascinantă în Puterea Minții” și ”Secretul tinereții trupului și sufletului”, prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan și acad. prof. univ. dr. Ovidu Bojor.

N-am să zăbovesc prea mult asupra subiectelor discursurilor, cred că titlurile sunt relevante, în ambele a fost vorba, cumva, despre ”necesitatea, în epoca în care ne aflăm, abordării lumii și lumescului, din perspectiva spirituală”, nu neapărat religioasă. Nu pot însă să nu mărturisesc că ele au avut un impact destul de mare asupra publicului și da, asupra mea. Asupra mea, în sensul că, încă o dată, mi s-a confirmat puterea cuvântului, la fel cum mi s-a confirmat, încă o dată, puterea trăirii ca fiind net superioară puterii cuvântului.

Despre IUBIRE, iertare, compasiune, a vorbit și Dulcan, și Bojor.

IMG_3963

Dulcan (foto 1) – discurs sofisticat, ”științific”, studiat. Pe tot parcursul discursului, de altfel, am simțit cuvintele sale ca fiind studiate, am simțit că publicul este studiat. Impactul a fost mare, iar aici mă refer la puterea cuvîntului. După eveniment, publicul, puhoi, s-a îndreptat către standul de carte pentru a achizționa – la sume nu dintre cele mai mici – volumele propuse de Dulcan. Mie, Dulcan nu mi-a spus nimic nou. Eu cred și pledez pentru IUBIRE, iertare, compasiune. Dulcan a vorbit despre ele, dar mie, personal, nu mi le-a transmis.

IMG_3960

Bojor (foto 2) – discurs scurt, bazat pe ”propria cercetare și credință”, nesofisticat. Trăit. Bojor (m)i-a transmis. Pe el, așa, jovial, l-am crezut. Pentru că el crede în ceea ce spune… 🙂

Dincolo de asta, evenimentul a fost făinuț. Nu genul meu, dar făinuț. Și mi-a prins bine. Și sunt fericită că, în urma lui, cinci tineri excepționali sunt susținuți pentru performanțe, de către Farmaciile ”Spiridon”, prin Fundația ”Sf. Spiridon”, fiecare cu câte bursă în valoare de 4.000 lei.

IMG_3958

Este vorba despre:

Ovidiu Neculai Avădanei (Colegiul Național ”Emil Racoviță” Iași), medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Matematică 2013 – 2014, membru al Lotului Național Lărgit de Matematică seniori, argint la Balcaniada de Juniori – 2013, participant la Conferința Societății de Științe Matematice din România)

Maria Marchiș (C. N. ”Gh. Vrănceanu”, Bacău), locul I la faza națională a Concursului Internațional ”Young Reporters for the Environment”, 2013, 2014 și membru în delegația YRE a României, membru al ”National Geographic Your Shot” și producător de documentare premiate, autor al volumului de creație literară ”Visând despre…”, 2012

Claudiu Teodor Nohai (C.N. de Informatică, Piatra Neamț), locul I și marele premiu la categoria Robotică (avansați) – Concursul European ”CanSats in Europe” Norvegia (2014), premiul II la Concursul Internațional ”ZeroRobotics” organizat de MIT în colaborare cu NASA, 2013 – programare sateliți sferici, cu echipa ”Code: Space”, sportiv cu performanțe naționale (aur, argint, bronz) în natație

Ionuț-Alexandru-Radu Scurtu (C. N. ”Calistrat Hohaș”, P. Neamț), realizator de scurt-metraje, finalist la atelierul de film ”Let s go digital”, Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2014, cel mai tânăr câștigător al Premiului de excelență la categoria Literatură și filosofie a Concursului Național ”Români pentru o lume”, Fundația ”Sergiu Celibidache”

Maria Vlad (C. N. de Artă ”George Apostu”, Bacău), campioană națională la Tir cu Arcul (2012, 2013, 2014), calificare la Campionatul European Tineret & JOT Liublijana (2014), Locul I la Concursul Național pentru tinere talenbte ”Carmen Silva” 92013) pentru creație plastică și apariții editoriale, expoziții personale (2010 – 2014), volum de poezii (2017, 2010)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *