Bani de la liceenii băcăuani pentru proiecte îndrăznețe

From De-ale jurnalistilor

Vă spuneam, prin martie, că liceenii băcăuani au bani de luat și bani de dat, fapt tradus prin programul YouthBank Bacău, implementat de Fundația Comunitară Bacău la nivel local și coordonat la nivel național de Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu BRD- Groupe Société Générale.

Mai exact, prin acest program, o echipă frumoasă de tineri liceeni băcăuani, adică echipa YouthBank, după ce strânge fonduri prin propriile-i proiecte și acțiuni, dă aceste fonduri mai departe colegilor lor care, la rândul lor, propun proiecte comunitare frumoase.

În urma selecției din acest an, au fost alese,ca îndreptățite pentru finanțare, 12 proiecte, după cum urmează:

1. Echipa AVAN(t)- Little free Library- Take a book. Return a book
Echipa de proiect isi propune instalarea unui numar de 4-5 de biblioteci stradale gratuite in zone des vizitate de catre tinerii bacauani, precum ar fi parcuri, statii de autobus, spatii de agreement, etc. Beneficiarii vor fi locuitorii Bacaului, care vor avea posibilitatea sa imprumute o carte, sa o returneze si sa daruiasca comunitatii, la randul lor, o alta carte.

2. Echipa Artistico – Bacaul prin ochii artei
Proiectul “Bacăul prin ochii artei” constă într-un concurs în care elevii si studenţii sunt „provocaţi” să surprindă oraşul Bacău într-o maniera proprie şi creativă. Concursul se va desfăşura pe patru secţii: fotografie, desen grafic, desen plastic, grafica IT . Principalul scop al acestui proiect este promovarea orașului Bacău. Acest proiect vrea să “deschidă minți”, să aprindă in beneficiari dorința de a afla mai mult și să-i facă pe tineri să fie mândri de orașul si de munca lor.

3. Interact Club Bacau- Fii super artist pentru o zi
Scopul acestui proiect este de a oferi unor copii cu posibilitati financiare reduse sansa de a participa la activitati in care educatia si invatatul se vor imbina cu buna dispozitie si distractia.

4. Reteaua Sociala

Proiectul urmareste sa ofere tinerilor care s-au obisnuit sa achizitioneze totul sa nu gateasca, sa cumpere de la magazinul din colt un produs cam dubios sau cu multe alte substante chimice in el, oportunitatea de a invata ca a manca sanatos este usor, este un lucru din care se poate porni o afacere chiar si in incinta scolilor. In proiect, alaturi de cei interesati sa invete sa gateasca ca mod de socializare, se doreste sa fie atrase si persoane ce ar putea fi discriminate din cauza unor probleme medicale.

5. Noaptea interact – Interact Club Bacau

Ideea consta in organizarea „Noptii Interact” – o serie de ateliere (workshops) in care bacauanii invata de la bacauani. O seara in care Bacaul sa-si satisfaca dorinta de a experimenta pentru o ora lucruri noi si palpitante , de interes propriu sau comun, cum ar fi gatitul, cantatul la chitara sau vorbitul in public, cu ajutorul unor traineri amatori, fara sa fie nevoit sa plateasca pentru asta.

6. Echipa Croitorii viitorului – Atelierul Noi Facem
Scopul este acela de a învăța tinerii să-și cunoască și să soluționeze propriile nevoi și pe cele ale societății în care trăiesc; să identifice în comunitatea în care trăiesc felul în care se pot face utili, la modul practic; de a-și dezvolta sau îmbunătăți noi deprinderi practice, meșteșugărești, mai exact să coasă, să croiască și să brodeze; de a gestiona anumite bunuri materiale și resurse umane; de a fi antreprenori și gata oricând să ia decizii; de a lucra în echipă; de a-și dedica timpul și priceperea semenilor; de a-și crea obișnuința întrajutorării; de a dărui altora din ceea ce realizează singuri și de a da mai departe din ceea ce au învățat; de a fi creativi; de a petrece timpul util în folosul comunității; de a continua activitatea, dincolo de perioada de implementare a proiectului.

7. Grupul informal de tineri Livings – Before i die
Proiectul își propune constientizarea asupra lucrurilor ce conteaza cu adevarat in viata fiecarui cetatean si impartasirea aspiratiilor cu ceilalti din comunitatea locala intr-un spatiu public. Se doreste ca băcăuanii să conștientizeze importanța de a trăi și să împărtășească visurile lor într-un spațiu public, pentru a îi motiva și ajuta pe ceilalți.

8. „20 ani de traditie: NO NAME” – no name
Proiectul este o parte importantă unei activități, desfășurată anual in ultimele doua decenii: Concursul de informatică „No Name”. Prin acesta se incurajeaza orientarea elevilor din școlile generale către informatică. Proiectul este important pentru comunitatea băcăuana deoarece, dacă avem în vedere faptul că tinerii reprezintă viitorul societății, se reuseste, an de an, să se consolideze bazele unei societăți culte, de succes, în care valorile sunt recunoscute și încurajate să devină adevărate modele ale societății din care provin.

9. Discover Yourself
Proiectul își propune dezvoltarea tinerilor participanți, atât pe plan psihic cât și fizic, prin intermediul unei serii de discursuri motivaționale, respectiv al unor activități sportive, desfășurate pe parcursul a două zile.

10. Eminenta Pro Vranceanu – Spunem Da educatiei Prin proiectul acesta se urmareste sa se construiasca in cadrul Centrului de zi „ O scoala pentru Toti” o biblioteca pentru a oferi copiilor defavorizati din punct de vedere material sansa unei educatii coresunzatoare. Pe parcursul mai multor zile se va monta o biblioteca in care vor fi asezate aproximativ 350 de carti pentru a servi drept material didactic in cadrul orelor de studiu.

11. „Colour Power” – Free-art-workers
Beneficiarii principali sunt elevii care au nevoie permanenta de exprimare a sentimentelor si trairilor din viata de student/invatacel.Prin aceasta activitate se va imbunatati nivelul de comunicare dintre elevi cat si dintre parinti si copii lor(nivelul gimnazial si primar).De asemenea,dupa finalizarea acestei activitati modul in care este privita scoala,ca un mediu limitat la reguli si standardizat,va fi cu totul diferit.

12. Explore it – Explore it
Explore IT este Concursul Național de Creativitate Digitală ExplorIT, un concurs organizat de elevi pentru elevi. Concursul are ca ţel competiţia în prelungirea Curriculumului şcolar, astfel încât participanţii să-şi dezvolte capacităţile la maximum în domeniile IT-ului şi ale artelor vizuale, pentru a putea face faţă cu brio viitorului solicitant.

Fondul de finanțare din acest an este în valoare de 19.000 lei și a fost alocat în urma unui concurs de proiecte, suma maximă care a fost acordată unui proiect fiind de 2000 lei.

Proiectele urmează să fie implementate, despre rezultatele lor urmând să vă țin la curent. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *